Yleistä tuholaisista

Suomessa elää noin 20 000 eri hyönteislajia, joista n. 300 lajia tavataan sisätiloissa. Näistä taas n.170 lajia voidaan pitää tuholaisina ja edelleen 50 lajia merkittävinä tuholaisina.

Hyönteisten lisäksi haittaa aiheuttaviksi tuholaisiksi voidaan lukea muutamia nisäkkäisiin kuuluvia jyrsijöitä, petoeläimiä ja lepakoita, sekä myöskin muutamia lintulajeja.

 

Hyönteisten alkuperä ja leviäminen

Hyönteiset ovat kautta aikojen mukautuneet ihmisen elinympäristöön ja sopeutuminen jatkuu edelleen, sillä uusia lajeja ja levinneisyysalueita löydetään yhä.

Suurin osa hyönteislajeista on peräisin lämpimiltä tai lauhkeilta alueilta, joten sisätilojemme ja asuntojemme tasainen, riittävän korkea lämpötila on ihanteellinen lajien lisääntymiselle ja esiintymiselle elinympäristössämme.

Ihmisten liikkuvuus helpottaa ja nopeuttaa eri lajien leviämistä, sillä matkustaessamme saatamme huomaamatta tuoda ei-toivottuja tuliaisia kotiimme. Myös yleinen leviämistapa on kauppatavaroiden mukana kulkeutuminen. ( esim. hedelmälastit ja puukuormat).

 

Tuholaiset, terveyshaitat ja hygienia

Osa elinympäristömme hyönteisistä on lähinnä epämiellyttäviä, eivätkä sinällään aiheuta läsnäolollaan suurta vahinkoa. Kuitenkin esim. ruokakaappimme houkuttelevat hyönteisiä ja joskus jopa jyrsijöitä vierailemaan muonavarastoillamme. Monet hyönteiset, punkit ja jyrsijät sekä niiden jätökset levittävät tauteja päästessään elimistöömme. Myös hyönteisten toukkanahat, kuoret sekä erilaiset karvat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja suolisto-oireita. Kinoneja sisältävien kovakuoriaisten eritteiden on todettu aiheuttavan lemmikkieläimille jopa kasvaimia.

Pistävät ja purevat hyönteiset aiheuttavat usein allergisia reaktioita tai pahimmillaan jopa kuoleman.

Yleisimpiä tautien levittäjiä ovat mm. kärpäset, torakat, muurahaiset, rotat, hiiret, linnut sekä ruokakaapeissa viihtyvät hyönteiset, esim. russakat ja jauhokoisat.

 

Hyönteispelko

Hyönteisten ulkonäkö ja liike koetaan usein vastenmielisenä ja jo tästä syystä ne aiheuttavat monissa myös pelkoa. Hyönteispelko onkin yksi yleisimmistä peloista.

Vaikka kodissa ryömivä tai lentävä hyönteinen saa aikaan inhon ja pelon tunteita, on se usein vaaraton jo pienen kokonsa vuoksi.

Luonnollisesti monet allergikot pelkäävät pistäviä hyönteisiä.

Turvallisuussyistä kannattaa aina ottaa yhteys ammattilaiseen.

Moni hyönteispelkoinen usein näkeekin asunnossaan pieniä ötököitä tai jälkiä tuholaisista kaikkialla. Hyönteispelosta pääsee helposti eroon toimittamalla näytteentuholaisen jättämistä jäljistä ammattilaiselle, tai ammattilaisen voi pyytää paikalle tarkistamaan jäljet henkilökohtaisesti. Useasti näytteistä löytyy kaikkea muuta kuin hyönteisiä, esimerkiksi ravinnon muruja tai tekstiilikuituja.

Kaikki näytteet tutkitaan mm. suurennuslasin avulla, joka erottelee pienimmätkin hiukkaset. Jos näytteessä havaitaan vähäisimpiäkin jälkiä tuhoeläimistä, selvitetään alkuperä sekä kannan runsaus ja suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet niiden torjumiseksi.

 

JOS EPÄILET TUHOLAISELÄINONGELMAA, OTA AINA YHTEYS AMMATTILAISEEN.
ONGELMAN TUNNISTAMINEN JOHTAA OIKEANLAISEEN TORJUNTAAN.